Saya hanya senaraikan beberapa sahaja yang pada
saya sangat sedap. Buat sahabat di semenanjung kalau datang boleh lah mencari
kuih-kuih kering ini di pasar Tamu Kubah Ria, Kedai Haji Wahid atau di Leni
Spice UTC..ditempat lain pun banyak…nanti boleh lihat komen2 mesti ada yang
senaraikan tempat menjual kuih2 kering ini.
1. Kuih Cap
Kuih Ros
/ Kuih Cap (Kredit Foto : Irene Natalia
Sutoh)
Kuih ini dibuat dari tepung beras, gula dan santan kelapa. Rasanya lemak
manis. Sesuai untuk dimakan waktu petang dan santai. Di kampung kuih ini dibuat
dalam skala kecil untuk dijual di kedai kedai runcit. Namun sejak ada bantuan
IKS ada penduduk yang mengeluarkan kuih ini dalam skala besar dan dijual secara
komersial hingga ke Brunei.
2. Kuih Cincin
Kuih ini juga menggunakan tepung beras sebagai bahan asas. Manakala
penggunaan gula apong sebagai bahan utama membuatkan rasa kuih cincin Sarawak
sangat istimewa berbanding ditempat lain. Kuih ini turut mendapat tempat
dikalangan pelancong jika datang ke sarawak.
Tebaloi pelbagai perisa (Kredit Foto: 1001 Destinasi)
Satu lagi produk hiliran berdaya maju yang dihasilkan oleh masyarakat
Melanau di Mukah terutamanya di kawasan Dalat, Oya dan Igan. Tebaloi dibuat
menggunakan tepung sagu atau lemantak.
Rasanya sangat lemak dan manis serta rangup. Tebaloi merupakan satu
contoh produk makanan ringan yang berjaya menembusi pasaran antarabangsa sering
diperkenalkan dalam ekspo perdagangan di luar negara sebagai produk tempatan
sarawak.
4. Kuih Cina
Kuih ini bukanlah bermaksud dibuat oleh orang cina, malah kuih ini
dibuat oleh penduduk kampung Melayu pesisir seperti di Pusa, Kabong dan
Saratok.
Kuih ini dibuat dari beras, kelapa kering, kerisik, gula dan daun pandan
dan dibentuk samada bulat atau segi empat mahupun berbunga menggunakan acuan tertentu.
Kuihnya rangup dan sangat sedap dimakan waktu petang.
Gulai Mitai
(Kredit Foto: Cik Malyna)
Inilah antara kegemaran saya, namun makanan ini agak sukar ditemui
kecuali di tamu-tamu sahaja. Saya tidak tahu bagaimana gula mitai ini dibuat
dan apakah bahan yang digunakan namun kemanisannya membuatkan saya
terkenang-kenang akan kuih ini.
Dulu di Sri Aman ada yang membuatnya di kpg hulu. Kini dah tak da lagi.
Kuih ini dipanggil Gula Kapas Sarawak juga.
6. Gula Koel
Gula Koel atau Koer (maaf kalau salah sebutannya, tolong betulkan saya)
merupakan makanan manisan bergula berasaskan gula apong. Likat dan keras
seperti lolipop sangat sedap dimakan dan digemari kanak kanak.
7. Kuih Sepit Lemantak
Kuih ini hampir sama dengan kuih Sepit lain di Semenanjung cuma bezakan
tepung yang digunakan ialah tepung sagu atau lemantak. Ini membuatkan kuih ini
lebih tahan patah dan rangup serta tahan masuk angin (semun).
Di Pusa, Spaoh dan Debak banyak pengusaha kuih Sepit lemantak ini. Cikgu
pun turut memasarkan kuih Sepit lemantak milik cikgu. Iaitu Kuih Sepit MySiti.
Boleh dibeli di Leni’s Spice UTC dan Kedai Haji Wahid. Jamin belalak makan.
Terkenal di Sibu, no gardenia…no problem, kompia pun sedap! Rasa lemak
manis boleh di cicah dengan sambal dan rendang, kenyang.
Demikanlah 8 kuih kering dan manisan tradisional Sarawak. Sebenarnya
masih banyak lagi kuih-kuih terutamanya yang dibuat oleh kaum Iban dan Bidayuh
seperti kuih jala dan sebagainya.
Jadi kalau ke Sarawak jangan ingat kek lapis sahaja, Sarawak kaya dengan
kuih kering yang sedap dan berkhasiat. Jom Melancong Ke Sarawak
No comments:
Post a Comment